Project Description

MULTIPLE REFURBISHMENT PROJECTS ACROSS DIFFERENT AREAS OF THE SCHOOL…

PROJECT DETAILS

Project: Bristol Grammar School

Location: Bristol, UK

Value: £180k


“Wylde became engaged in a rewarding, collaborative relationship which reflected a high level of commitment to understand educational buildings and yet provide the kind of quality found in commercial interiors. We produced a wide variety of new interiors which spanned; the sixth form centre, development of a completely new infant school, a new food technology suite, a complete refit of science laboratories, a re-furbished music school, new facilities for the art department, wholesale reorganisation of several buildings in terms of room use, and a re-theme for the sports pavilion at Failand. Additionally we worked up plans for a number of new development initiatives including a performing arts centre, an enlarged library, and developments to the school sports centre.
All delivered in a cost effective and client focussed manner. I would highly recommend them.”

Jeff Berry, Bursar

WyldeIA completed several refurbishment projects for Bristol Grammar School which included redeveloping, space strategy and full specifications across different areas of the school, from a greeting area, refurb of the sixth form block and a two stage set up of a new infant’s school. Each project built upon the overall brand we established to achieve a cohesive set of spaces for almost every area of the school.

Wylde IA created a light, bright and airy interiors scheme for the Bristol Grammar School Sixth Form, using a mixture of the pupil’s own photography and artwork. The scheme aimed to give the post-16 pupils a more grown-up environment compared to the rest of the school.

Following the success of this project, Wylde were commissioned over a number or years to work closely with the Bursar and SLT on new projects implemented during summer recess.

We interrogated the guidance for each space. In close collaboration with the heads of the science faculties we moved from a mobile lab set up in the guidance to a more preferred fixed bench solution where each pupil faces forward and has the best view of the teacher at the front of the class. We believe that spaces can still be inspiring at the same time as being practical and durable. Each lab has a wow factor and a personality of its own, whether it’s biology, chemistry or physics to accommodate GCSE or A Level classes.

Each area we designed had its own challenges. The new Food Technology suite for 30 children was created in an old Fives court. As a mezzanine level had previously been installed, the ceiling height was very low, so we worked closely with the main contractor to design an exposed extraction system over each cooking zone.

Other areas of the school’s refurbishment included developing a cost-effective scheme for displaying trophies, cups and team photography within the school’s sports facility at the Failand site. The display was to house both current and historical items alongside a series on signed sports shirts. Using the school’s sports photography Wylde IA designed a colourful backdrop for the team photos and trophies to contrast with the utilitarian design of the building.

Other areas of the school’s refurbishment included developing a cost-effective scheme for displaying trophies, cups and team photography within the school’s sports facility at the Failand site. The display was to house both current and historical items alongside a series on signed sports shirts. Using the school’s sports photography Wylde designed a colourful backdrop for the team photos and trophies to contrast with the utilitarian design of the building.

Following on from the success of the initial Infants School project in the Lodge, Wylde was asked to develop a scheme for a 60 place Infants School within No. 5 & 6 Elton Road to accommodate Reception and Year 1. The brief was to create a variety of spaces to allow creative play. This was achieved by opening-up rooms to form a large flexible spaces with areas for ICT, wet play and reading. Linking inside with the outdoor areas, originally the front and back gardens of the houses, provides a series of play areas naturally broken up into “rooms” for reading corners, ball games spaces and space for reception to play safely. Bright colours and bold fun graphics were introduced to define different areas inside and outside.

BACK TO OUR WORK